14 Temmuz 2013 Pazar

MEZARLIK KİTABI

 PUAN: 8/10

 KİTABIN KONUSU
  "Jack denen adam"ın saldırısıyla ailesini kaybeden 3 yaşındaki çocuk o esnada evden çıkmayı başarır ve evin bulunduğu tepedeki mezarlığa doğru yönelir. Mezarlıktaki ölülerin yardımıyla çocuk kurtulur. Hayalet Owens ailesi çocuğa sahip çıkar ve ona Nobody(hiçkimse) adını verirler. Çocuğa "Mezarlık Özgürlüğü" verilir. Çocuk büyüdüğü süreçte bir yandan mezarlık hayatına ait her şeyi öğrenirken bir yandan da dışarıdaki dünyayı keşfetmek için can atar. Ama Jack denen adamlar çocuğun peşini bırakmayacaktır ve mezardakiler çocuğu sadece mezarlığın içindeyken koruyabilmektedirler.
    

   NEREDEN ESTİ?
  Neil Gaiman'ı hep duymuşumdur(yıldız tozu, caroline...). Yazar aleminin Tim Burton'u olarak bilinir-ki büyük bir Tim Burton hayranıyımdır. Uzun süre ertelememin ardından kitapçıda bu kitabını gördüm ve daha fazla beklemenin anlamı olmadığını farkettim.
   

    5 YORUM
1-Öncelikle kitap tasarımından bahsetmek istiyorum. Kapak, romana uygun seçilmiş ve kitabın gotik ortamını yansıtıyor. Sayfa tasarımına gelince yazılar gözümüzü korkutmayacak şekilde düzenlenmiş ve Dave McKean'in illüstrasyonları kitaba fazlasıyla renk katmış.
 

2-Roman boyunca Nobody(kısaca "Bod" diye yazacağım artık)'nin mezarlığa uyum süreci çok güzel aktarılmış. Okurken siz de onunla birlikte herşeyi öğrenip, onunla birlikte şaşırıyorsunuz. Görünmez olmak, musallat olmak, duvarlardan geçebilmek, gulyabani geçidini açmak, takımyıldızlarını öğrenmek mezar hayatı hakkındaki tüm detayları görmemize olanak sağlıyor.
 

3-Kitaptaki karanlık karaktelerden olan Silas'ın iyilerin tarafında olması epey havalıydı. Silas ne ölü ne de diri olduğundan mezarlıktakilerin aksine mezarlıktan istediği zaman çıkıp tekrar girebiliyor. Mezarlığın koruyucusu olan Silas, Bod'un da koruyuculuğunu üstleniyor ve mezardakilerin Bod'u büyütmesinde yardımcı oluyor. İnsanları etkisi altına da alabilen Silas'ın hakkında fazla bir şey öğrenemeseniz de en orijinal karakterlerden biri olarak kitabın sonunda aklınıza kazınacağından emin olabilirsiniz.
 

4-Kitap boyunca Bod'un mezarlıktaki yaşantısına öyle bir alışıyorsunuz ki Bod normal insanların okuluna gittiğinde yaşadığımız bu normal dünya bize fantastik gelmeye başlıyor. Bod bize normal görünürken diğer normal çocuklar olağan dışı varlıklarmış gibi görünüyor. Burada Neil Gaiman'a bir kez daha şapka çıkarmak gerektiğini fark ediyorsunuz.
                      

5-Son yorumumu kitaptan birkaç alıntıyla  tamamlayacağım:
  "'Ama dışarıda bir dünya var; içinde denizler, adalar, gemi enkazları ve domuzlar olan bir dünya.'"
  "...edinilecek yeni arkadaşlar, yeniden keşfedilecek eski arkadaşlar, yapılacak hatalar ve yürünecek pek çok yol vardı. Ama şimdi ile o zaman arasında Hayat vardı ve Bod gözleri ve yüreği apaçık ona doğru yürüyordu."


  Son olarak kitaptan birkaç illüstrasyon:




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin