25 Mart 2014 Salı

Narnia'ya Giriş-1


  "Narnia Günlükleri" hep merak ettiğim bir seri olmuştu ve tüm kitaplarını almadan okumamaya karar vermiştim. Zaman içinde; sahaftan, gittigidiyor ve idefix gibi sitelerden kitapları parça parça alıp, seriyi tamamladım sonunda. Hatta ilk kitabını okuyup, incelemesini bile yazdım (İşte BURADA! :).

İlk kitabı okuduktan sonra seriyle ilgili yaptığım önceki araştırmalarımı bir araya toplayıp blogda paylaşayım dedim. Hem seriyi okumayanlar hem de okuduğu halde gözden kaçırdığı noktalar olanlar için faydalı bir yazı olacağına inanıyorum. İşte başlıyoruz:


 Önce genel bir bilgilendirmeyle başlayalım:

  Narnia Günlükleri C. S. Lewis tarafından çocuklar için yazılmış yedi kitaplık bir fantastik roman serisidir. Narnia Günlükleri klasik çocuk kitapları olarak dikkate alınır ve yazarının en bilinen çalışmasıdır, dünya çapında 41 dile çevrilmiş ve 100 milyondan fazla satmıştır. C. S. Lewis tarafından 1949 ve 1954 yılları arasında yazılmış olup, resimleri Pauline Baynes tarafından yapılmıştır. Narnia Günlükleri birçok kez radyo, televizyon, tiyatro ve sinema gibi sektörlerde eser olarak kullanılmıştır. Buna ilaveten seride birçok Hıristiyanlık ögesi bulunmaktadır. Karakterlerde ve fikirlerde Yunan Mitolojisi ve Roma Mitolojisi'nden ve bir o kadar da klasik İngiliz ve İrlanda peri masallarından esinlenilmiştir.

 Narnia Günlükleri kurgusal bir yer olan Narnia'da, yani hayvanların konuşabildiği, sihrin bulunduğu ve iyi ve kötü birbirleriyle savaştığı bir dünyadaki ufak çocukların maceralarını anlatıyor. Her kitapta bizim dünyamızdan bir şekilde Narnia'ya teleport olan kahraman çocuklar bulunmakta.
Narnia
Seri hakkında genel bilgi aldıktan sonra, çoğu insanın ikileme düştüğü okuma sırasından bahsetmek istiyorum şimdi de:

 Kitaplar yayımlandığında, numaralandırılmamışlar. İlk Amerikalı yayınlayıcı, Macmillan, kitapları basılış sırasına göre numaralandırmış. HarperCollins 1994'te seriyi aldığında, kitaplar tıpkı Lewis'in üvey oğlu Douglas Gresham'ın da düşündüğü gibi içeriğine göre tekrar numaralandırılmış. Çünkü bazılarına göre basılış sırası C. S. Lewis'in kitapları yazış sırasına göre ayarlanmıştı.
  Vikipedi'den aldığım okuma listesini paylaşmak istiyorum şimdi:
 Ben Türkiye'de de geçerli olup uygulanan içerik sırasına göre okumaya başladım kitabı. Ama vikipedi'de ve birkaç sitedeki yorumda okuduklarıma göre; şaşırtıcı ve güzel olması için içerik değil basılış sırasına göre okunmasını tavsiye ediyorlar daha çok. Bana da öylesi daha eğlenceli gibi geldiği için, bundan sonra ben de basılış sırasına göre okumaya karar verdim.

 Şimdilik fazla sıkmadan bu yazımın ilk bölümünü burada bitiriyorum. Narnia Günlükleri'nin filmleri, oyunları, Türkçe ve Türkiye referansları vs. hakkındaki çoğu şeyden 2. yazımda bahsetmeyi düşünüyorum.
 Aşağıdan, yazımın 2. bölümüne ulaşabilirsiniz :)

                                    Narnia'ya Giriş-2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin